© 2016 by Evelyne Van Hecke. Proudly created with Wix.com

Personal Statement

Dans is voor mij het antwoord op bijna alle vragen.
Dans is voor mij de oplossing voor bijna alle problemen.
Ik krijg zelf heel veel van dans en ik geloof in terug geven wat je krijgt.

Je zal in mijn werk een maatschappelijke insteek vinden. Zowel in mijn ervaring als danser, choreograaf, als educator. Dat is een bewuste keuze.
 

Het is een keuze die voortkomt uit een jeugd als oudste dochter in een gezin van vier kinderen.
Een gezin dat op complexe wijze samenkwam in een sociale woonwijk in Eeklo.
Een sociale woonwijk met vele uitdagingen voor jongeren.
Een gezin waar 3 kinderen ook worstelden met leerstoornissen of autisme en onvoldoende omkadering op school.
Die onmacht in dat systeem dat achter de strijd van mijn gezin zat, heeft me de hoge noodzaak doen voelen dat ik als volwassene voor beterschap moest zorgen voor kinderen zoals ons. Dat gevoel heeft er voor gezorgd dat ik mijn dansopleiding stopte om iets te gaan studeren waarmee ik dat knagende gevoel tegemoet kon komen.

In mijn lerarenopleiding voelde ik diezelfde onmacht die ik in mijn gezin voelde. Het gevoel werd er zelfs nog groter, omdat ik zag hoe diezelfde mechanismes speelden voor kinderen met een migratieachtergrond. Ik moest iets anders doen…

 

Daarom keerde ik terug naar de dans, omdat dans voor mij altijd de oplossing en dus mijn redding was. Ik weet nu hoe krachtig dans en creatieve processen kunnen werken in de vorming van een persoon. Hoe het zalvend kan werken op momenten dat de wereld te oneerlijk wordt. Hoe het mensen meer zin kan geven om de beste versie van zichzelf te worden. En hoe het mensen die elkaar niet begrijpen elkaar toch doet begrijpen. Het kan mensen raken met gevoel én boodschap zodat ze even stil staan bij wie zij zijn en wat ze voelen.

Het werd mijn roeping om wat ik te danken heb aan dans te delen met de wereld rondom mij. Terwijl ik deel, blijf ik ook zelf ook constant bijleren en groeien van de vele mooie mensen waarmee en waarvoor ik mag dansen.
Ik sta daarbij aan het hele prille begin…Interviews & artikels over mij:

Biografie bij Artforum


Interview in Danst (tijdschrift Danspunt) december 2017 

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now